Eenvoudig Nederlands

Eenvoudig Nederlands is taalniveau B1. Taalniveau B1 is een punt op de meetlat van de Raad van Europa. Op deze meetlat - het Common European Framework – staan alle taalniveaus. Taalniveau A1 is het laagste niveau en taalniveau C2 het hoogste. Je kan met deze meetlat de taalniveaus van mensen en teksten meten.

Taalniveau B1 is begrijpelijk voor bijna iedereen

Een tekst op taalniveau B1 begrijpt bijna iedereen (zo'n 95% van de bevolking). Ook mensen die geen hoge opleiding hebben gehad en voor hun werk nooit hoeven te lezen. Daarom noemen we taalniveau B1 eenvoudig Nederlands. Overheden en bedrijven schrijven hun teksten meestal op taalniveau C1. Ongeveer 60% van onze bevolking kan die teksten niet goed begrijpen.

Met eenvoudig Nederlands bereik je je doel

Eenvoudig Nederlands is meer dan eenvoudig. Het belangrijkste van eenvoudig Nederlands is dat je je doel bereikt. Dat doel is niet je lezer te informeren of iets laten begrijpen. Dat zijn maar middelen. Het doel van een tekst is actie. Je lezer moet iets doen als hij de tekst heeft gelezen. Bijvoorbeeld zijn medicijnen op de juiste manier innemen. Een hypotheek nemen die bij hem past. Of zich houden aan de voorwaarden van een vergunning. Bij schrijven in eenvoudig Nederlands hoort daarom ook de focus op het doel, de lezer en de structuur. Doe je dit goed, dan is de kans groot dat je lezer doet wat je van hem verwacht.

Kun je alles in eenvoudig Nederlands schrijven?

Je kunt alles in eenvoudig Nederlands (B1) schrijven. De voorwaarden van een beleggingshypotheek. Bijsluiters bij medicijnen. Formulieren van de overheid. Juridische teksten. Alles.

Ook voor hoger opgeleiden

Ten slotte, eenvoudig Nederlands is niet alleen geschikt voor mensen met een lager opleidingsniveau. Ook hoger opgeleiden lezen meestal liever teksten in eenvoudig Nederlands. Want een tekst in eenvoudig Nederlands leest gemakkelijker en sneller.

Meer weten over eenvoudig Nederlands?

Wil je meer weten over eenvoudig Nederlands? Neem dan contact met ons op. Wil je eenvoudig Nederlands leren schrijven? Doe dan onze opleiding Schrijven op taalniveau B1