Waar slingeren jouw persoonlijke gegevens rond? Nieuwe column van mr. Jip en dr. Janneke

13 februari 2012

Waar slingeren jouw persoonlijke gegevens rond?

Stel, je huurt een auto via internet. Je meldt je aan bij de verhuurder en vult je gegevens in. Onderaan het formulier staat een vakje dat je moet aanvinken. Daarmee zeg je dat je akkoord gaat met de voorwaarden. Bekijk je die voorwaarden eerst? Waarschijnlijk niet. Je gaat vooral akkoord. Om verder te kunnen gaan met je reservering, hoef je ze trouwens ook niet te lezen. Als je maar ‘ja’ zegt. Zou je het document wel openen, dan had je een PDF gekregen van 14 bladzijdes met kleine lettertjes. Grote kans dat je die overslaat. Dus ga je braaf akkoord met de voorwaarden.

Maar waarmee ben je nu eigenlijk akkoord gegaan? Er staat bijvoorbeeld dit:

Onze bedrijven kunnen u promotiemateriaal toezenden met betrekking tot diensten van ons en aanbiedingen van andere bedrijven waarvan wij denken dat ze voor u van belang kunnen zijn. Uw gegevens worden ten behoeve van onze bedrijfsvoering verwerkt in een personenregistratie. Wij werken als deel van het Verhuursysteem en we kunnen, ten behoeve van de verwerking van overeenkomsten, de gegevens delen met andere bedrijven in ons systeem (in en buiten Europa). Wij leggen elektronische bestanden aan van alle huurovereenkomsten en andere transacties die u met ons bent aangegaan.

Hier staat dat dit bedrijf al je gegevens bewaart en ze geeft aan al zijn andere bedrijven. Die sturen je dan hun nieuwsbrieven en hun reclame. Ook bewaren ze alle huurcontracten die je ooit bij dit bedrijf hebt gehad.

Dat valt nog best mee... Maar het kan vervelender. Wat dacht je bijvoorbeeld hiervan:

U gaat ermee akkoord dat om het even welke informatie of materiaal dat u of individuen die uit uw naam optreden, levert, niet zal worden beschouwd als vertrouwelijk of beschermd door het eigendomsrecht. Door om het even welke dergelijke informatie of materiaal naar ons bedrijf te sturen, kent u aan ons bedrijf een onbeperkte, onherroepelijke, wereldwijde, kosteloze licentie toe om dergelijke informatie en materiaal te gebruiken, te reproduceren, af te beelden, openbaar uit te voeren, over te dragen en te verspreiden, en gaat u er ook mee akkoord dat ons bedrijf om het even welke ideeën, concepten of knowhow die u of individuen die uit uw naam optreden, leveren aan ons bedrijf, vrij mag gebruiken.

Hier staat dat alles wat je aan dit bedrijf stuurt, voor altijd van het bedrijf wordt. Teksten, foto’s,  ze zijn dan niet meer van jou. En het bedrijf kan er overal en altijd mee doen wat het wil. Hmmm... of dat nou zo’n goed idee is?

Bij veel websites weet je niet wie jouw gegevens gaat gebruiken en waarvoor. Daarom wil de Europese Commissie nu dat bedrijven duidelijke en begrijpelijke informatie geven over wat ze doen met jouw gegevens. Je moet weten waarvoor je toestemming geeft als je informatie over jezelf aan een bedrijf geeft.

Schrijf privacyregels en regels over gebruik van persoonsgegevens dus op taalniveau B1. Zodat iedereen kan begrijpen waar zijn gegevens voor worden gebruikt. En dat heeft nog meer voordelen. Volgens de Europese Commissie gaan we met z’n allen in totaal € 2,3 miljard per jaar besparen omdat we minder hoeven te administreren. En bovendien krijgen consumenten meer vertrouwen in bedrijven en hun producten. Dat leidt tot meer aankopen en dus economische groei! Hoera voor taalniveau B1.


Mr. Jip en Dr. Janneke