Rechtspraak wordt steeds begrijpelijker

24 maart 2018

Donderdag 22 maart 2018 nam Leendert Verheij, president van het Gerechtshof Den Haag, afscheid van de rechtspraak. Hij had me uitgenodigd voor zijn afscheidssymposium, waar hij terugblikte op 30 jaar rechtspraak. Hij stelde vast dat de rechtspraak steeds begrijpelijker wordt. Dit geldt niet alleen voor de uitspraken van rechters. Ook de persberichten zijn begrijpelijker geworden voor niet-juristen.

Dankzij Leendert Verheij mochten wij voor raadsheren en juridisch medewerkers cursussen begrijpelijk taalgebruik verzorgen. Met effect. Uit klantwaarderingsonderzoek blijkt dat rechtzoekenden de begrijpelijkheid van de beslissingen van het hof en de uitleg van die beslissingen door de raadsheren als sterke punten ervaren.

Waarom?

Waarom is begrijpelijke taal in het recht belangrijk? Omdat volgens Leendert Verheij ‘in een rechtsstaat niet alleen recht gedaan moet worden, maar dat moet ook zichtbaar, merkbaar en controleerbaar zijn. En het is de Rechtspraak als organisatie die ook een taak heeft om die openbaarheid en toegankelijkheid te waarborgen.’

Wessel Visser

Lees hier de toespraak van Leendert Verheij