Wedstrijd Begrijpelijk schrijven

17 juli 2023

Het uitdaagrecht. Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar de kans is ook groot dat dit begrip helemaal nieuw is voor je. Het is een recht voor burgers met hart voor hun omgeving die willen meedenken over beleid. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel dat bijna zeker wet wordt. Het uitdaagrecht heeft belangrijke gevolgen voor burgers en overheden.

Zomeruitdaging! 
Heb je deze zomer zin om iets maatschappelijk relevants te doen? Dan dagen we jou uit om in begrijpelijke taal op te schrijven wat het uitdaagrecht betekent voor de burger. Zorg dat je tekst vriendelijk en menselijk van toon is. Je kunt veel informatie vinden op uitdaagrecht.nl. Kijk daarnaast wat jouw gemeente al doet met het uitdaagrecht. En als je zin hebt, pak je het wetsvoorstel erbij. Wie de begrijpelijkste tekst schrijft, wint. Een deskundige jury bepaalt welke tekst het begrijpelijkst is.

Zin om mee te doen?
Iedereen kan meedoen. Dat mag ook met een team. Zo doe je mee:

 • Stuur je tekst vóór 22 september 2023 naar info@bureautaal.nl.
 • Zet in de onderwerpregel: Schrijfwedstrijd
 • Lever de tekst aan in Word.
 • Maak in je mail het volgende duidelijk:
  • Wie heeft de tekst geschreven?
  • Voor welke organisatie werk je?

In de Week van het Nederlands maken we de winnaar bekend, tijdens een webinar. Reserveer 3 oktober van 15.00 tot 17.00 uur vast in je agenda!

Waaraan moet de tekst voldoen?
De tekst moet aan een paar eisen voldoen:

 • Schrijf in begrijpelijke taal (taalniveau B1) op wat het uitdaagrecht betekent voor de burger.
 • Laat het stuk aansluiten bij wat jouw gemeente misschien al doet met het uitdaagrecht.
 • Zorg dat het stuk vriendelijk en menselijk van toon is.
 • Schrijf het stuk voor de lokale krant.
 • Gebruik tussen de 200 en 500 woorden.

Waarom juist dit onderwerp?
BureauTaal vindt het heel belangrijk dat iedereen kan meedoen in de samenleving. Begrijpelijke communicatie is daarbij een voorwaarde. Dat is waarom wij organisaties helpen met begrijpelijke taal. Het uitdaagrecht geeft burgers de mogelijkheid om zelf plannen te bedenken en die werkelijkheid te laten worden. Burgers moeten dan wel weten en begrijpen wat hun rechten zijn. En het gevoel krijgen dat ook zijzelf dat recht mogen gebruiken. Daarom is het zo belangrijk dat ze in begrijpelijke taal kunnen lezen wat het uitdaagrecht voor hen betekent.

Wat kun je winnen?
Als je wint, krijg je natuurlijk de eeuwige roem. Maar we laten ook een heerlijke taart bezorgen bij jou en je team. En om nog beter te worden in begrijpelijke taal, krijg je van ons een exclusieve masterclass taalniveau B1.

En als je niet wint?
Of je nu wint of niet, jouw stuk is relevant voor je medeburger. Stuur het stuk naar de lokale krant en vraag of ze het publiceren!

Vragen?
Je kunt meteen meedoen. Wil je eerst meer informatie? Mail dan naar info@bureautaal.nl

Veel succes!

Team BureauTaal

Kleine letters…
Deze schrijfwedstrijd is een initiatief van BureauTaal. Het onderwerp uitdaagrecht hebben we uit belangstelling gekozen. Uitdaagrecht.nl is niet betrokken bij de wedstrijd. Als je meedoet, geef je daarmee toestemming aan BureauTaal om in het webinar voorbeelden uit je tekst te laten zien.