Wanneer wordt de Troonrede nou eens #directduidelijk? Graag minder abstract en slaapverwekkend

22 september 2021

Vandaag 16 jaar geleden opende Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien onze conferentie Overheidscommunicatie in begrijpelijke taal. Zij deed dat met een fantastische toespraak, een krachtig pleidooi voor begrijpelijke taal. Een toespraak die nog steeds actueel is. Oordeel zelf.

Sinds die dag is de communicatie van de overheid en ook van bedrijven en andere organisaties stukken begrijpelijker geworden. Een afspraak voor een coronatest maak je in begrijpelijke taal. Veiligheidsinstructies in de chemie zijn vaker op taalniveau B1. Kleine lettertjes van banken en verzekeraars worden steeds groter. En er zijn zelfs notarissen die begrijpelijke akten maken. Het glas wordt steeds halfvoller.

Ook een concreet voorstel van de prinses hebben we gerealiseerd. Zij zei: ‘Er is in Nederland voor de overheid misschien wel geen beter moment te bedenken voor een Klare Taal-campagne.’ Die campagne is er gekomen: Direct Duidelijk. Direct Duidelijk leidt ambtenaren op in begrijpelijke taal. En stimuleert overheidsorganisaties in begrijpelijke taal te communiceren. Het ziet ernaar uit dat de overheid de komende jaren nog veel begrijpelijker wordt.

Gisteren moest de zwager van de Prinses weer een Troonrede voorlezen die formeel, abstract en slaapverwekkend was. En voor velen onbegrijpelijk - net als 16 jaar geleden taalniveau C1. Laten we hopen dat dit een ongelukkige rimpeling in de vijver was.