Over alcoholvrij bier, glutenvrije oliebollen en de aflossingsvrije hypotheek

19 december 2019

Drie vragen.

1.    Hoeveel alcohol zit er in alcoholvrij bier?

2.    Hoeveel suiker zit er in suikervrije chocola?

3.    Hoeveel gluten zit er in glutenvrije oliebollen?

Heeft u drie keer ‘nul’ geantwoord? Goed zo. Nog een vraag. Hoeveel aflossing zit er in een aflossingsvrije hypotheek?

Ook ‘nul’, denkt 50%

In 2009 deed de Autoriteit Financiële Markten onderzoek naar de aflossingsvrije hypotheek. Wat bleek? De helft van de mensen met zo’n hypotheek antwoordde ‘nul’. Zij - ruim een miljoen huishoudens - denken dat ze na 30 jaar rente betalen klaar zijn met hun bank.

Oeps?!

Deze week bleek dat tussen de 23.000 en 46.000 van deze mensen betalingsproblemen hebben. Het gaat om 65-plussers die 30 jaar lang iedere maand hun ‘maandlasten’ hebben betaald. En nu tot hun verrassing de hele lening in één keer moeten terugbetalen. Onderzoeker Mauro Mastrogiacomo van De Nederlandsche Bank verwacht dat de problemen met de aflossingsvrije hypotheek de komende tien tot twintig jaar nog veel groter worden. Want mensen van 45 tot 55 jaar hebben niet alleen veel meer geld geleend. Ook hun pensioen is straks lager.

No-brainer

Iedereen snapt: als je geld leent, moet je dat terugbetalen. Een no-brainer. Hoe kan het dan dat meer dan een miljoen huishoudens denken dat zij dat bij een aflossingsvrije hypotheek niet hoeven?

  • Ten eerste de term aflossingsvrij. Net zoals je in alcoholvrij bier nul alcohol verwacht, mag je in aflossingsvrij nul aflossing verwachten. Ook aan het eind. Je laatste slok alcoholvrij bier bestaat ook niet uit pure alcohol.
  • Ten tweede de uitleg van het financiële product: ‘Met de aflossingsvrije hypotheek kiest u voor de laagste maandlasten. U lost niet af en u betaalt alleen rente. Aflossing van de hoofdsom vindt plaats aan het einde van de looptijd. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur om te bespreken of de aflossingsvrije hypotheek bij u past.’ Het is duidelijk dat jij lage maandlasten hebt. Het is ook duidelijk dat jij niet aflost en dat jij alleen rente betaalt. En het blijft onduidelijk wie de hoofdsom aan het einde van de looptijd aflost.

Begrijpelijke taal

In begrijpelijke taal schrijven we: ‘U wilt een huis kopen. Daarvoor kunt u van ons geld lenen. Met dat geld kunt u het huis kopen. U betaalt ons iedere maand rente voor de lening. En u betaalt de lening aan ons terug. Dat doet u uiterlijk na 30 jaar. Betaalt u de rente niet? Of betaalt u de lening niet terug of niet op tijd? Dan mogen wij uw huis verkopen. Op die manier zorgen wij ervoor dat we het geld van de lening helemaal terugkrijgen. Is uw huis niet genoeg waard? Dan zorgen wij er op een andere manier voor dat we de rest van het geld van u terugkrijgen.’

Met begrijpelijke taal zorgen we ervoor dat mensen begrijpen wat ze doen of moeten doen. En voorkomen we misverstanden en ongelukken. Ook in 2020 blijven we dat doen.

BureauTaal wenst u fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.