Waarom zo moeilijk?
Nu blijkt uit onderzoek van televisieprogramma EenVandaag dat tienduizenden, mogelijk honderdduizenden mensen de toeslag niet hebben gekregen. Omdat ze de aanvraag niet voor elkaar krijgen. Daarom heb ik vanochtend geprobeerd de energietoeslag aan te vragen in de gemeente waar ik woon. Nou, dat viel niet mee.
Onbegrijpelijke vragen en toelichtingen
- Het taalniveau van de vragen en toelichtingen is voor veel mensen een struikelblok. Zij struikelen van de ene verwarring naar de andere.
- ‘Bent u nooit gehuwd geweest of heeft u nooit een geregistreerd partnerschap gehad? Vul dan "ongehuwd en nooit gehuwd geweest" in.’ Waarom deze overbodige vraag? Want de overheid hoeft alleen te weten of je alleen woont of samenwoont.
Overbodige vragen
- Bovendien, de overheid weet al of je alleen woont of samenwoont. Want je bent ingelogd met je DigiD. De overheid weet dus waar je woont en wie er nog meer op dat adres woont. Toch krijg je de vraag ‘Heeft u een gezamenlijke huishouding met een huisgenoot?’ Met een onnavolgbare toelichting op wat de overheid verstaat onder een gezamenlijke huishouding.
- ‘Woont u in een instelling waar verpleging, verzorging, hulpverlening of begeleiding geboden wordt? Het gaat er hierbij om dat u voor langere tijd in een instelling verblijft waar aan u zorg wordt verleend. Bijvoorbeeld verpleeg-en verzorgingstehuizen.’ Waarom deze vraag als je me dankzij DigiD zelf hebt verteld op welk adres ik woon?
- En dan komt toch de vraag waar ik woon. En ook of ik misschien dakloos ben en geen (post)adres heb of dakloos en wel een (post)adres heb.
- En dan moet de overbodigste en onthutsendste vraag nog komen: of ik militaire of vervangende dienstplicht doe.
Niet te beantwoorden vragen
- Vervolgens een vraag die ik met ja of nee moet beantwoorden: ‘Bent u hoofdbewoner / betaalt u de energienota?’ Twee vragen in één vraag: waar antwoord je ja of nee op? Wat is een hoofdbewoner? En wat doet het ertoe? Betaalt u de energienota? Wat als ik nee antwoord omdat mijn partner de geldzaken doet en we die samen betalen?
- Ten slotte de vraag of ik ‘Inkomen uit tegenwoordige dienstbetrekking heb, denk hierbij bijvoorbeeld aan financiële voordelen bij huidige dienstbetrekking.’ Beste overheid, ja ik heb een baan en krijg een salaris. En geen tegenwoordige dienstbetrekking. En ook geen financiële voordelen bij mijn huidige dienstbetrekking.
Nog een keer: waarom zo moeilijk?
Het is een brij van onbegrijpelijke en formele, ambtelijke taal. Zo krijgen grote groepen mensen niet de energietoeslag waarop ze recht hebben. Waarom niet even een cursus begrijpelijke taal gedaan? Waarom doe je niet de minste moeite om ervoor te zorgen dat die energietoeslag op de goede plekken terecht komt? Het is niet de kou van de komende winter waar we tegenop zien. Het is de kilte van de overheidscommunicatie waar je rillingen van krijgt.