Nieuws

 • [07-01-2015] Wij zijn Charlie

  Artikel 7 Vrijheid van meningsuiting In Nederland mag je zeggen en schrijven wat je denkt zonder daar eerst toestemming voor te vragen. Maar de rechter kan je achteraf wel straffen, als je iets zegt of schrijft dat niet mag volgens een ander artikel van de Grondwet of een andere wet.De Grondwet in eenvoudig Nederlands

 • [05-11-2014] Nieuwe president Hoge Raad wil meer begrijpelijke taal in de rechtspraak

  De nieuwe president van de Hoge Raad, Maarten Feteris, wil meer begrijpelijke taal in de rechtspraak. Dit zei hij woensdag 5 november toen hij als president werd geïnstalleerd. Begrijpelijke taal 'maakt de boodschap alleen maar krachtiger', zei de nieuwe president.

 • [30-09-2014] Bijbel in Gewone Taal

  Wij feliciteren het Nederlands Bijbelgenootschap met de Bijbel in Gewone Taal.

 • [10-09-2014] Nieuw: Schrijven op taalniveau B1 in een halve dag

  Heb je weinig tijd en wil je graag leren schrijven op taalniveau B1? Dan kun je veel leren in een halve dag.

 • [21-05-2014] Cedeo-erkenning

  Er zijn in Nederland zo'n 8.500 opleidingsbureaus. Een kleine 300 daarvan hebben een Cedeo-erkenning. Je kan een Cedeo-erkenning krijgen als uit een klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat 80% van de opdrachtgevers tevreden of zeer tevreden is over de opleidingen en het bureau.Cedeo heeft net als twee jaar geleden onderzoek gedaan onder de klanten van BureauTaal. Op basis daarvan hebben we opnieuw een Cedeo-erkenning gekregen. Onze score was 97%. 

 • [25-04-2014] Nieuw: Workshop Goed spellen

  Maakt u nog wel eens een d/t-fout? Of twijfelt u of je onlineverkoop aan elkaar schrijft, los, of met een streepje ertussen?Dan bent u niet de enige.  Maar wat als uw klanten, patiënten of burgers u niet serieus nemen doordat u schrijft: Als u nu niet betaald, krijgt u een boete? En wat als ze u verkeerd begrijpen doordat u alleenstaande dekking schrijft in plaats van alleenstaandendekking? Dan is de workshop Goed spellen een uitkomst.

 • [15-04-2014] Nieuwe data Open opleiding Schrijven op taalniveau B1

  Wilt u ook leren schrijven op taalniveau B1? Meldt u zich dan nu aan voor onze opleiding met open inschrijving. De opleiding bestaat uit twee dagen. In september en in november starten twee nieuwe groepen, bij ons op kantoor in Beusichem.

 • [14-03-2014] Grondwet in eenvoudig Nederlands wint Language Industry Award 2014

  De app Grondwet in eenvoudig Nederlands won donderdag 13 maart 2014 een Language Industry Award. De app won de award in de categorie 'Beste taalsoftware of -app'.

 • [18-02-2014] Opleiding 'Begrijpelijk en doelgericht schrijven' geaccrediteerd voor notarissen

  Bent u notaris of kandidaat-notaris en wilt u leren schrijven in begrijpelijke taal? Dan haalt u met de opleiding 'Begrijpelijk en doelgericht schrijven' 11 accreditatiepunten.

 • [14-02-2014] Opleiding 'Begrijpelijk en doelgericht schrijven' geaccrediteerd voor huisartsen en medisch specialisten

  Bent u huisarts of medisch specialist en wilt u leren schrijven in begrijpelijke taal? Dan haalt u met de opleiding 'Begrijpelijk en doelgericht schrijven' 12 accreditatiepunten.

 • [13-02-2014] De Grondwet in eenvoudig Nederlands-app genomineerd!

  De Grondwet in eenvoudig Nederlands-app is genomineerd voor een Language Industry Award. De app is genomineerd in de categorie Beste taalsoftware of -app 2013. Kijk op www.languageindustryawards.eu voor meer informatie. Daar kun je ook stemmen voor De Grondwet in eenvoudig Nederlands-app of een andere nominatie.

 • [28-10-2013] Nieuwe data Open opleiding Schrijven op taalniveau B1

  Wilt u ook leren schrijven op taalniveau B1? Meldt u zich dan nu aan voor onze opleiding met open inschrijving. De opleiding bestaat uit drie dagen. In april 2014 start een nieuwe groep, bij ons op kantoor in Beusichem.  

 • [26-04-2013] Leer nu online schrijven in eenvoudig Nederlands. Voor maar € 200,-

  Leer schrijven in eenvoudig Nederlands met de elektronische opleiding van BureauTaal. Effectief en efficiënt. En nog leuk ook. Nu voor € 200,-.

 • [09-04-2013] Download nu de App ‘Grondwet’

  Op 30 april neemt onze Koningin ontslag. Op dat moment is Prins Willem-Alexander Koning. Die dag moet hij nog één ding doen. Hij moet in een gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer in Amsterdam beloven dat hij zich aan de Grondwet zal houden. Maar wat staat er in de Grondwet? Wie weet wat onze nieuwe Koning op dat moment belooft? Dat weet vrijwel niemand. Daarom hebben we onze Grondwet in een app gezet. Zodat iedereen op zijn smartphone of tablet kan zien wat er in de Grondwet staat. En kan lezen waaraan Koning Willem-Alexander belooft zich te zullen houden.

 • [19-02-2013] Rabobank: Taalniveau B1 geeft vertrouwen

  De Rabobank biedt zijn klanten hypotheekoffertes in eenvoudig Nederlands (taalniveau B1). Uit onderzoek van onderzoeksbureau R&M | Matrix blijkt dat klanten van de Rabobank de offerte zeer begrijpelijk en toegankelijk vinden. Onderzoeksdirecteur Bert Brounts van R&M | Matrix concludeert: ‘De nieuwe offerte schept aanzienlijk meer duidelijkheid dan de oude.’

 • [18-02-2013] Gek of geniaal? Nieuwe column van mr. Jip en dr. Janneke

  In 2009 bleek uit onderzoek van de AFM dat veel mensen hun hypotheek niet goed begrijpen. Toen dacht bijvoorbeeld de helft van de mensen met een aflossingsvrije hypotheek dat ze na 30 jaar rente betalen klaar zijn met de bank. Je kunt natuurlijk zeggen dat het raar is om te denken dat je een lening niet hoeft terug te betalen. Maar in ‘De taal van mr. Jip van Harten en dr. Janneke Bavelinck’ schreven we dat wij dat niet raar vonden. Want wat als banken schrijven dat je ‘hypotheek’ ‘aflossingsvrij’ is? Dat je dan lage ‘maandlasten’ hebt, omdat je ‘geen aflossing verschuldigd bent’? En dat de ‘aflossing van de hoofdsom aan het einde van de looptijd plaatsvindt’?

 • [06-08-2012] 10 jaar BureauTaal: Stand-up Inspiration

  Maandag 9 juli mocht Wessel Visser optreden bij Stand-up Inspiration in Theatercafé Toomler in Amsterdam, de dag dat BureauTaal 10 jaar bestond.

 • [09-07-2012] Cedeo-erkenning

  Er zijn in Nederland zo’n 8.500 opleidingsbureau. Een kleine 300 daarvan hebben een Cedeo-erkenning. Je kan een Cedeo-erkenning krijgen als uit een klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat 80% van de opdrachtgevers tevreden of zeer tevreden is over de opleidingen en het bureau.

 • [10-04-2012] BureauTaal schrijft voorwaarden HEMA Verzekeringen op taalniveau B1

  Jan Willem van Petegem (HEMA Verzekeringen): ‘Voor ons zijn begrijpelijke voorwaarden essentieel. Als klant ga je een contract aan. Dan moet je snappen wat je koopt, dat is logisch. Dat is trouwens bij alle HEMA-producten zo: of je nu boeken via onze site koopt of gordijnen in onze winkel.’

 • [22-02-2012] 15 maart 2012 Themabijeenkomst ‘Het belang van eenvoudige polisvoorwaarden’

  Donderdag 15 maart 2012 organiseert het Verbond van Verzekeraars de themabijeenkomst ‘Het belang van eenvoudige polisvoorwaarden’.

 • [13-02-2012] Waar slingeren jouw persoonlijke gegevens rond? Nieuwe column van mr. Jip en dr. Janneke

  Waar slingeren jouw persoonlijke gegevens rond?

 • [02-02-2012] Handreiking GGD Nederland voor de aanpak van laaggeletterdheid

  GGD Nederland en de Stichting Lezen & Schrijven hebben een Handreiking voor de aanpak van laaggeletterdheid gemaakt. In de handreiking staat een groot aantal tips voor GGD-en.

 • [30-01-2012] Opleiding Schrijven op taalniveau B1: in-company, open inschrijving of elektronisch

  Nog nooit volgden zoveel mensen de opleiding Schrijven op taalniveau B1. Er zijn 3 varianten, ieder met hun eigen voordelen.

 • [22-12-2011] Notariële akten in eenvoudig Nederlands?

  Notarissen denken er over na om hun notariële akten in eenvoudig Nederlands te gaan schrijven. Notariaat Magazine, het informatie- en opinieblad van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) vroeg BureauTaal of dat mogelijk is, begrijpelijke notariële akten. Lees het artikel in het Notariaat Magazine van december 2011.

 • [14-12-2011] Lees het nieuwe Arbo-Informatieblad Begrijpelijke werk- en veiligheidsinstructies

  Uit onderzoek blijkt dat veel werk- en veiligheidsinstructies te moeilijk zijn voor de mensen die ermee moeten werken. Werk- en veiligheidsinstructies op taalniveau B1 zijn wèl begrijpelijk voor iedereen. Wilt u weten hoe zo´n instructie eruit ziet? En hoe u zelf zo’n instructie schrijft? Lees dan Arbo-Informatieblad 59, Begrijpelijke werk- en veiligheidsinstructies. Dit nieuwe Arbo-Informatieblad is een praktische schrijfwijzer voor iedereen die werk- en veiligheidsinstructies schrijft.

 • [30-11-2011] Lees de nieuwe column van mr. Jip en dr. Janneke

 • [16-11-2011] Nieuwe website BureauTaal: www.begrijpelijkebijsluiters.nl

  BureauTaal heeft een begrijpelijke bijsluiter ontwikkeld. En deze bijsluiter laten onderzoeken door onderzoeksbureau Intomart GfK. Op www.begrijpelijkebijsluiters.nl staat hoe die begrijpelijke bijsluiter eruitziet, hoe je een begrijpelijke bijsluiter maakt en wat de positieve effecten zijn van begrijpelijke bijsluiters.

 • [28-10-2011] Lees de nieuwe column van mr. Jip en dr. Janneke

    ‘Neem de verkorte remproef’We hebben in Nederland veel bereikt als het gaat om de verbetering van arbeidsomstandigheden van werknemers. We hebben de Arbeidsomstandighedenwet en andere wetten. We hebben de Arbeidsinspectie en talloze andere inspecties. En we hebben veiligheidsinstructies. Vrij onbegrijpelijke veiligheidsinstructies…

 • [28-10-2011] Nieuwe data opleiding ‘Schrijven op taalniveau B1’ met open inschrijving

  Wilt u ook leren schrijven op taalniveau B1? Meldt u zich dan nu aan voor onze opleiding met open inschrijving. De opleiding bestaat uit drie dagen. U volgt de opleiding in Utrecht.

 • [29-09-2011] Schrijf begrijpelijke veiligheidsinstructies - dat voorkomt ongelukken en bespaart geld

   Veiligheidsinstructies zijn er niet voor niets. Deze instructies moeten ervoor zorgen dat werknemers veilig hun werk kunnen doen, zodat we ongelukken voorkomen. Maar dat kan alleen als werknemers deze instructies begrijpen. Want een veiligheidsinstructie die je niet begrijpt, kun je ook niet opvolgen. Met alle gevaarlijke gevolgen van dien. Uit onderzoek van Paul  Lindhout blijkt dat veel werknemers hun veiligheidsinstructies niet goed begrijpen. Dat komt doordat het taalniveau van deze instructies te hoog is. Dit staat in een artikel van Paul Lindhout: Risico's taalproblemen onderschat.  Begrijpelijke werk- en veiligheidsinstructies hebben taalniveau B1. Deze instructies zijn goed afgestemd op de lezers, op uw werknemers dus. Met werk- en veiligheidsinstructies op taalniveau B1 maakt u uw bedrijf veiliger. U voorkomt ongelukken en bespaart kosten. Wilt u uw instructies ook beter afstemmen op uw werknemers? Zodat deze instructies begrijpelijker en effectiever worden? Kom dan op 1 of 17 november naar de workshop Begrijpelijke veiligheidsinstructies. Kijk voor meer informatie op de website van Arbozone. Op deze website kunt u zich ook voor de workshop inschrijven.

 • [05-09-2011] Gezondheidsraad adviseert: alle communicatie in de zorg op taalniveau B1

  De Gezondheidsraad adviseert aan minister Schippers van Volksgezondheid om alle communicatie in de zorg op taalniveau B1 te brengen.

 • [16-08-2011] Lees de nieuwe column van mr. Jip en dr. Janneke

    Eenvoudig rampen bestrijdenWeet je nog? Op 5 januari 2011 was er een grote brand in Moerdijk. Een groot chemisch bedrijf vloog in de fik. Alle rampenbestrijders hebben achteraf hun best gedaan om van de situatie te leren. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond bijvoorbeeld. Daarin werken politie, brandweer, ambulance en gemeenten uit de regio met elkaar samen. De veiligheidsregio schreef in een evaluatierapport een aantal leerpunten op. Sommige daarvan gaan over communicatie. Hieronder zie je hoe ze dat hebben opgeschreven.  

 • [15-08-2011] Dit najaar: opleiding 'Schrijven op taalniveau B1' met open inschrijving

  Wilt u ook leren schrijven op taalniveau B1? Meldt u zich dan nu aan voor onze opleiding met open inschrijving. De opleiding bestaat uit drie dagen.U kunt kiezen uit de volgende twee locaties:   Utrecht Den Bosch Dag 1      dinsdag 6 september 2011donderdag 13 oktober 2011Dag 2 dinsdag 20 september 2011     donderdag 3 november 2011Dag 3 dinsdag 11 oktober 2011donderdag 24 november 2011 U kunt alle locaties goed bereiken met de trein en de auto. Over de opleidingU leert in de opleiding om in eenvoudig Nederlands te schrijven: taalniveau B1. Tijdens de opleidingsdagen en tussen de opleidingsdagen door schrijft u veel. U krijgt feedback van een deskundige docent. Wat zijn de kosten?De kosten van de opleiding zijn € 1000,-- per persoon, exclusief btw.Hoe kunt u zich inschrijven?Wilt u meedoen met de opleiding? Vult u dan het inschrijfformulier in en stuur het op naar Inge Leenders: inge@bureautaal.nl. U kunt hieronder het inschrijfformulier downloaden. Wilt u meer informatie over deze opleiding? Belt u dan met Inge. Haar telefoonnummer is 0345 544 831.

 • [14-08-2011] Rutte is niet gek! Lees de column van mr. Jip en dr. Janneke

    Minister-president Rutte is niet gek. Zijn excuses zijn dat wel!Op 21 juli maakte minister-president Rutte een vergissing van € 50 miljard. Hij zei dat Griekenland de komende jaren € 59 miljard krijgt van de Europese overheden en € 50 miljard van banken en verzekeraars,  in totaal € 109 miljard. Maar de Europese overheden geven Griekenland € 109 miljard en banken en verzekeraars geven daarbovenop € 50 miljard. In totaal € 159 miljard. Kranten en actualiteitenprogramma’s berichtten uitgebreid over deze ‘blunder’ van Rutte. De Tweede Kamer kwam eerder terug van vakantie om op dinsdag 16 augustus over de vergissing van € 50 miljard te praten. En minister-president Rutte zelf heeft voor alle misverstanden inmiddels zijn excuses aangeboden.

 • [19-07-2011] Hoe duidelijk zijn uw polisvoorwaarden? Lees de column van mr. Jip en dr. Janneke

    Hoe duidelijk zijn uw polisvoorwaarden?Heeft u ooit geprobeerd om uw polisvoorwaarden echt te begrijpen? Bijvoorbeeld die van uw autoverzekering, om te weten of iets wel of niet verzekerd was? En kon u het antwoord op uw vraag daarin gemakkelijk vinden? Vast niet, en hieronder leest u hoe dat komt.

 • [12-07-2011] Mr. Jip en dr. Janneke mee op vakantie: win hun boek!

  Wil je het boek 'De taal van mr. Jip van Harten en dr. Janneke Bavelinck' winnen? Volg ze op twitter en maak kans op één van de 5 boeken! Nog geen lid van twitter? Meld je hier snel en gratis aan.

 • [05-07-2011] Nog meer nieuws: lees onze nieuwsbrief

  Lees in onze laatste nieuwsbrief waarom een B1-tekst de Mercedes onder de teksten is. En waarom alle ambtenaren van gemeente Doetinchem op taalniveau B1 schrijven. En meer!

 • [17-06-2011] Wessel Visser op BNR Nieuwsradio

  Op 17 juni was Wessel Visser te gast bij het programma Aan de slag van BNR Nieuwsradio. Hij praat onder andere over het nieuwe boek: De taal van mr. Jip van Harten en dr. Janneke Bavelinck. Beluister hier het fragment.

 • [15-06-2011] B1: Nederlands voor dummies?

  Op woensdag 15 juni was Ingrid Molenaar van BureauTaal te gast bij DeGids.fm op Radio 1. Ze vertelt over het nieuwe boek 'De taal van mr. Jip van Harten en dr. Janneke Bavelinck'. Onder andere over de spitsstrook bij Hoevelaken die onnodig dicht bleef en over de aflossingsvrije hypotheek die veel mensen niet begrijpen. Beluister het fragment.

 • [10-06-2011] Wessel Visser over mr. Jip en dr. Janneke op omroep Gelderland

  Luister hier het fragment over het nieuwe boek.

 • [06-06-2011] Nieuw boek over taalniveau B1

  ‘De taal van mr. Jip van Harten en dr. Janneke Bavelinck’ is het nieuwe boek over taalniveau B1. Het boek bevat talloze verhalen uit de praktijk. Ontluisterende verhalen over de problemen van het even onnauwkeurige als onbegrijpelijke C1. En over de kracht en de charme van B1.

 • [01-06-2011] Werknemers hebben recht op duidelijke veiligheidsinstructies

  Een werknemer heeft recht op duidelijke veiligheidsinstructies als hij gevaarlijk werk doet. Krijgt hij die niet en gebeurt er een ongeluk? Dan is de werkgever aansprakelijk. Zo oordeelde de rechter na een ongeluk op het werk.

 • [16-05-2011] 'Pensioeninformatie moet beter' zegt Minister Kamp

  Ook zonder evaluatie weten we al dat de communicatie beter kan. Ik vind dan ook dat de communicatie beter moet.Dat zei Minister Kamp van Sociale Zaken op 11 mei bij de Autoriteit Financiele Markten (AFM). Hij was daar bij een bijeenkomst over pensioeninformatie.

 • [10-05-2011] Leereenvoudigschrijven.nl

  BureauTaal heeft een elektronische opleiding waarmee je kunt leren schrijven in eenvoudig Nederlands. Leereenvoudigschrijven.nl is een multimediale en interactieve opleiding. De opleiding bevat veel beeld en geluid en je maakt veel verschillende schrijfopdrachten waarop je feedback krijgt.

 • [24-11-2010] Transparantie en eenvoud oplossing voor vertrouwenscrisis financiële dienstverlening

  Het vertrouwen van consumenten in de financiële dienstverlening blijft uitermate laag. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau MarketResponse. Alleen transparantie en eenvoud kunnen het herstel van vertrouwen van consumenten in de financiële dienstverlening herstellen, concludeert directeur Wim Nieuwenhuijse.

 • [06-09-2010] www.denederlandsegrondwet.nl

  Op 23 augustus 2010 heeft minister Hirsch Ballin van Justitie www.denederlandsegrondwet.nl geopend. Op de website staat de Grondwet en veel achtergrondinformatie. Ook 'De Grondwet in eenvoudig Nederlands' van BureauTaal staat op de website. In 2007 besloten we onze Grondwet op taalniveau B1 te schrijven, omdat vrijwel niemand de tekst van de Grondwet begrijpt. Om deze reden heeft de regering besloten 'De Grondwet in eenvoudig Nederlands' ook op deze officiële website over onze Grondwet te zetten.

 • [11-09-2009] Leereenvoudigschrijven.nl

  BureauTaal heeft een elektronische opleiding ontwikkeld waarmee je kunt leren schrijven in eenvoudig Nederlands. Leereenvoudigschrijven.nl is een multimediale en interactieve opleiding: de opleiding bevat veel beeld en geluid en je maakt veel verschillende schrijfopdrachten waarop je feedback krijgt.

 • [07-09-2009] Zoekeenvoudigewoorden.nl

  In eenvoudige teksten gebruik je eenvoudige woorden. Maar wat zijn eenvoudige woorden? Welke woorden kun je gebruiken in een tekst op taalniveau B1? En welke woorden niet? Zoekeenvoudigewoorden.nl geeft je antwoord. Zoekeenvoudigewoorden.nl is een database met eenvoudige woorden. Woorden die iedereen in Nederland kent en begrijpt.

 • [20-08-2009] Masterclass pensioencommunicatie

  BureauTaal organiseert samen met IIR een masterclass begrijpelijke pensioencommunicatie. De masterclass vindt plaats op 22 en 23 september in Maarssen. Kijk voor meer informatie op www.iir.nl/pensioencommunicatie. Daar kun  je je ook aanmelden.

 • [05-06-2009] Hoge Raad: begrijpelijke taal verplicht

  De Hoge Raad heeft op 5 juni 2009 beslist dat financiële dienstverleners consumenten in begrijpelijke taal moeten informeren over ingewikkelde financiële producten. Doen financiële dienstverleners dit niet? Dan moeten zij hun consumenten de schade vergoeden.

 • [26-05-2009] Taalniveau examens hoog

  Het taalniveau van examens in het voortgezet onderwijs is ook dit jaar weer hoog. Hierdoor kunnen leerlingen examenvragen niet goed beantwoorden. Terwijl ze de stof wel begrijpen.

 • [01-05-2009] Conferentie Raad voor de rechtspraak over begrijpelijke juridische taal

  De Raad voor de rechtspraak organiseert op woensdag 13 mei 2009 de conferentie ‘De Taal Meester’. Verschillende deskundigen beantwoorden de vraag: ‘Hoe kunnen we de taal van juristen begrijpelijk maken voor niet-juristen?’ De Raad voor de rechtspraak heeft BureauTaal gevraagd een  bijdrage te leveren aan de conferentie.

 • [16-03-2009] Topman Van Lanschot biedt excuses voor kredietcrisis en geeft advies

  Topman Floris Deckers van Van Lanschot heeft maandag 16 maart zijn excuses aangeboden voor de kredietcrisis. En hij geeft bankiers een advies...

 • [04-03-2009] Prinses Máxima wil begrijpelijke taal van banken

  Prinses Máxima wil dat banken consumenten informeren in begrijpelijke taal. Prinses Máxima zei dat in een toespraak op  3 maart 2009. Zij hield de toespraak voor de  Global Alliance for Banking on Values, bij de Triodos Bank in Zeist.

 • [09-02-2009] D66-politicus Alexander Pechtold wint Duidelijketaalprijs

  Politicoloog Andre Krouwel van de VU in Amsterdam heeft 300 televisieoptredens van politici onderzocht. Krouwel stelt vast dat D66-leider Pechtold helder spreekt, sluitend argumenteert en altijd uitgaat van een herkenbare eigen koers. Hij heeft ook een heel breed repertoire en wisselt soepel tussen humor en diepgang, onderzocht Krouwel.

 • [03-02-2009] Barack Obama wil begrijpelijke taal van de overheid

  Barack Obama wil dat de Amerikaanse overheid in begrijpelijke taal communiceert met burgers. Samen met negen andere senatoren heeft hij in 2007 een wetsvoorstel gemaakt dat dit regelt.

 • [29-01-2009] BureauTaal: Beste bijdrage aan Conferentie Communicatie van Pensioenen

  Op 27, 28 en 29 januari 2009 vond in Rotterdam de conferentie Communicatie van Pensioenen 2009 plaats. De deelnemers aan de conferentie waardeerden de bijdrage van BureauTaal als beste. Dit bleek uit een onderzoek onder de deelnemers.

 • [08-01-2009] Nederlandse Taalunie doet onderzoek naar De Grondwet in eenvoudig Nederlands

  BureauTaal heeft de Nederlandse Grondwet in eenvoudig Nederlands geschreven. De Nederlandse Taalunie heeft onderzocht wat onze bevolking hiervan vindt.

 • [06-01-2009] Fraude in thuiszorg

  De politie en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst hebben een grote fraude in de thuiszorg ontdekt. De thuiszorginstelling kon frauderen, omdat de regels van de thuiszorg erg ingewikkeld zijn.

 • [02-01-2009] Veiligheid en gezondheid op het werk

  Veel werknemers lopen veiligheid- en gezondheidsrisico’s op het werk. Dat komt onder andere doordat veel werknemers de regels niet begrijpen.

 • [05-12-2008] BureauTaal op conferentie Communicatie van Pensioenen 2009

  BureauTaal verzorgt op de conferentie Communicatie van Pensioenen de lezing 'Communicatie van pensioenen in eenvoudig Nederlands'.

 • [12-11-2008] BureauTaal naar Mexico

  De Mexicaanse overheid en Clarity hebben BureauTaal uitgenodigd voor de conferentie ‘Legal language: transparant and efficiënt’, 20-23 November 2008, Mexico City.

 • [11-11-2008] Juridische teksten in begrijpelijke taal: hoe doe je dat?

  JurEvent heeft BureauTaal uitgenodigd een workshop te verzorgen over juridische teksten in eenvoudig Nederlands. De nationale conferentie JurEvent voor juristen is op 3 december 2008.

 • [10-11-2008] Orga en BureauTaal ontwikkelen een persoonlijkheidsvragenlijst in eenvoudig Nederlands

  Orga, een HR-adviesbureau voor beoordeling en ontwikkeling van competenties en prestaties van mensen en organisaties en BureauTaal hebben gezamenlijk een persoonlijkheidsvragenlijst ontwikkeld die ook geschikt is voor mensen met lagere taalniveaus. Dit project is ontstaan op verzoek van het CWI, dat veel met lager opgeleide mensen werkt.

 • [02-10-2008] Onbegrijpelijke taal van banken oorzaak van de kredietcrisis

  De Volkskrant publiceert op 2 oktober 2008 een artikel, waarin Wessel Visser van BureauTaal uitlegt dat de onbegrijpelijke taal van banken en verzekeraars de oorzaak is van de kredietcrisis.

 • [30-09-2008] Taalboek van de maand

  www.allesovertaal.nl van uitgeverij Thieme Meulenhoff heeft ‘Het gaat er niet om wat je zegt. Het gaat erom wat zij begrijpen’ uitgeroepen tot taalboek van de maand.

 • [14-07-2008] Conferentie Tijd voor Taal

  Tijd voor Taal? In ons onderwijs geldt Nederlands als het voertuig waarmee docenten hun vakinhoud naar hun leerlingen transporteren. Naar blijkt, haperen deze voertuigen nog wel eens. Of staan zelfs stil!